torstai 18. toukokuuta 2017

Venäjän hienoimmat tsaarit- Aleksanteri II

Johtuen suuresta tylsyydestä aloitan kaksiosaisen "sarjan". Suomen juhlavuoden kunniaksi aiheena on Suomelle tärkeät Venäjän tsaarit. Myöhemmin saatan tekaista myös Ruotsi-Suomen hallitsijoista jotain. Minun olisi kannattanut aloittaa Nikolai II:sta koska hän syntyi tänä päivänä (18.05) vuonna 1868. Kunnioitan kuitenkin hallitsemisjärjestystä ja aloitan Aleksanterista.


Aleksanteri II
Venäjän kolmanneksi viimeinen tsaari syntyi 29.4.1818. Isänsä oli Nikolai I ja äitinsä keisarinna Aleksandra Fjodorovna. Aleksanteri sai kruununperillisen kasvatuksen ja hänen opettajansa oli liberaali romantikko Vasili Zhukovsky.

Zhukovsky

Vuonna 1840 Aleksanteri meni kihloihin Hessen-Darmstadtin prinsessa Marien kanssa. He olivat tavanneet teatterinäytöksessä Marien ollessa 14 vuotias. Vuonna 1841, he päätyivät naimisiin. Häiden aikaan Marie oli 17 vuotias.He saivat kuusi poikaa ja kaksi tytärtä. Marie Aleksandrovnaa arvostettiin suuresti Venäjällä, hän oli älykäs ja vaatimaton. Hänen mukaansa on nimetty Maarianhamina ja Pietarin kuuluisa Mariinski-teatteri.

Keisarinna Marie

Nikolai ensimmäisen kuoltua Aleksanterille koitti kruunajaispäivä. 7.9.1856 hänet kruunattiin virallisesti.

Tähän kohtaan mielenkiintoinen seikka. Samana päivänä Aleksanteri antoi käskyn perustaa seitsemän suomenkielistä maatalouskoulua. Meni muutama vuosi lopulliseen päätökseen tarkoista paikoista. 30.5.1860 Aleksanterilta saapui kirje jossa käskettiin perustaa Saarijärvelle maatalousoppilaitos. Vuodesta 1867 Saarijärven Tarvaalassa on ollut maatalousoppilaitos monilla eri nimillä. Siellä se seisoo vielä tänäkin päivänä juhlien 150.juhlavuottaan. Kampuksella saa vieläkin aistia arvokkaan historian mitä ei enää monessakaan paikassa ole.

Aleksanteri sai paljon aikaan, lisäsi muun muassa rautateitä ja lopetti maaorjuuden. Tyyppi ansaitsikin vapauttajatsaarin tittelinsä. Nikolai ensimmäisen jälkeen sensuuria höllennettiin ja Suomessa pidettiin jopa valtionpäivät vuonna 1863 ensi kertaa sitten Suomen sodan 1809

Hyvä ei kuitenkaan jatkunut pitkään. Marien sairastelut johtivat rakkausavioliiton kuihtumiseen ja Aleksanterille syntyikin muutama avioton lapsi. Marien kuoltua vuonna 1880 Aleksanteri aikoi kruunauttaa salaa naimansa ruhtinatar Jekaterina Dolgorukajan, mutta kuoli ennen sitä.

Kuten yllättävän moni hieno hallitsija, Aleksanterikin murhattiin. 13.11.1881 Katariinankanavalla terroristit heittivät pommin siltaa ylittävään keisarillisiin vaunuihin, joissa Aleksanteri oli. Aleksanteri ei vielä kuollut tähän iskuun vaan astui vaunuista ulos. Terroristien joukoissa ollut puolalainen aktivisti heitti uuden pommin, johon Aleksanteri lopulta kuoli. Ennen tätä he olivat yrittäneet murhaa jo seitsemän kertaa.

Aleksanteri helpotti suomen kielen asemaa ja ylipäätänsä oli mukana suomalaisuuden heräämisessä. Helsingissä onkin Aleksanterin patsas. Hieno mies.

Itse nappaamani kuva Allun patsaasta, joka siis on Tuomiokirkon edessä. Älkää välittäkö tuosta lokista. :D

Seuraavassa osassa onkin Nikolai toisen vuoro. Hieno mies hänkin, vaikkakin väärässä virassa.

Lähteet:

http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?kuvailuTaso=AM&avain=1897.KA

https://kuninkaallisetjamonarkia.wordpress.com/2013/12/05/kuninkaallisten-henkilohistoria-keisari-aleksanteri-ii/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_II_(Ven%C3%A4j%C3%A4)#Aleksanteri_keisarina

Asiat, jotka muistan peruskoulun historian tunneilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti