Joten tässä vaiheessa voidaan sanoa jo, että ystävämme Putinin puolue sai jälleen eniten paikkoja duumassa. Varmasti voidaaan sanoa että Yhtenäisellä Venäjällä on 338 paikkaa 450:stä.
Puolueen ideologia perustuu vakautta ja kehitystä korostavaan "venäläiseen konservatismiin". Poliittisesti puolue katsoo olevansa keskellä. Puolueen menestyksen takana on suurena osana yllättäen Putin.
Kuva napattu googlesta vapaan käytön hakuehdolla |
Alunperinhän nämä vaalit pitivät järjestää vasta joulukuussa, mutta Putin allekirjoitti 2015 kesällä lain, jonka mukaan vaalit pidetään jo 18.syyskuuta. Syitä on veikattu paljon. Joko opposition kannattajat saisivat syksyn lämpimillä keleillä itsensä ulos barrikadeille taikka päinvastoin suurin osa ihmisistä viettäisivät kesän datshoilla eivätkä protestoisi vaalikampanjan aikana.
Yhtenäinen Venäjä kertoi vuoden 2003 manifestissaan tavoitteekseen köyhien ja rikkaiden välisten tuloerojen pienentämisen. Mikäli suomalaisilta kysytään, se ei onnistunut.
Venäjällä on paljon ongelmia nimenomaan korruption ja tuloerojen suuren eron takia. Tällä hetkellä perusvenäläisellä on todella köyhät olot ja jopa Venäjän halvat hinnat ovat kalliita. Tai siltä ainakin näyttää kun suomalainen lähtee tankkaamaan itärajan synkemmälle puolelle. Mutta kuinka moni suomalainen tulee ajatelleeksi, että Venäjähän ei ole panostanut siihen Viipuri-seutuun?
Sitä paitsi, ei tuolla rajan tuntumassa edes haluta parantaa katukuvaa. Siellä on niin huono lainvalvonta, että talojen ulkoasut pidetään tarkoituksellisesti ränsistyneenä. Kukaan ei halua kössiä rytöläjää, joka saattaa hajota hetkenä minä hyvänsä päälle.
En usko, että kovinkaan moni suomalainen(edes rajalla asuva) lähtee juurikaan Pietaria kauemmas. Sikäläinen liikennekulttuuri ei juurikaan houkuta Suomesta tulevaa, jossa on liikennelait ja jopa -valvonta.
Ei sillä, muutama venäläinen tuttavani ovat kertoneet sikäläisten kalliista hinnoista. Ottaen huomioon ruplan nykyisen aseman, hinnat ovat alhaalla. Toki myös palkat.
Innolla odotan minkä verran näkyy venäläisten lomien aikaan venäläisiä Suomessa. Ainakin kesällä pohjoisissa ollessani ainakin joka viides auto oli Venäjältä. Norjassa sama, vaikka Norja on suomalaisillekin kallis maa.
Toki turismilla ei voi mitata kansalaisten rikkautta, koska rikkaita löytyy aina. Mutta bruttokansantuote on yksi asia jolla mitataan valtion rikkautta. Venäjän BKT on pitemmällä aikavälillä noussut. Vuonna 1999 maan BKT oli 1331/asukas ja 2013, 14 487/asukas. (Click). Vuonna 2014 BKT hieman laski. Vertailun vuoksi Suomen BKT vuonna 2000 oli 24 253/asukas ja 2014 se oli 49 541/asukas.
Eli BKT:n perusteella voidaan sanoa että venäläisillä on taloudellisia ongelmia. Mutta BKT:n perusteella voidaan myös sanoa että Venäjän talous on parantunut todella paljon. Tilastollisesti Venäjän talous lähti nousuun harppoen 2003-2004 eteenpäin.
Ja yllättäen Yhtenäinen Venäjä oli jo toiseksi suurin puolue vuonna 1999 duumassa. Boris Jeltsin erosi presidentin virastaan 31.joulukuuta 1999 ja näin ollen Putinista tuli vt.presidentti. 26.maaliskuuta 2000 Putin valittiin presidentiksi. Heti perään Yhtenäinen Venäjä voitti duuman vuonna 2003. Ja siitä lähti BKT:n nousu. juuri kuten manifesti periaatteessa lupailikin. Tosin korrelaatiotutkimuksella ei voida osoittaa asioiden todellista syy-seuraus -suhdetta...
Mitäpä tällä ajan takaa? Enpä edes tiedä. Kirjoitan tätä kirjaston koneella kun olin lueskelemassa uuden duuman äänestystuloksia. Mutta ehkä aikomukseni oli kertoa, että uusi duuma on oikeastaan sama kuin aiemminkin ihan tarkoituksella.
BKT on noussut ja moni asia on Venäjällä toisin. Putinilla on kuitenkin vahva kannatus puolueineen. Puolue mainostaa itseään ns. vakauden airueena ja tähän mennessä se on toiminutkin niin hyvin kuin voi noin suuressa ja epävakaassa maassa toimia.
Toki äänestystulokseen vaikuttaa myös se että edellinen duuma on hallinnollisilla toimilla muuttanut äänestysalueita kierosti. Esimerkiksi joidenkin maakuntien rajojen sijaan onkin otettu enemmän maaseutua mukaan. Maaseudulla on tunnetusti enemmän aiemman hallituksen kannattajia, kun taas kaupungeissa ollaan oppositio-myönteisempiä. *Click*
Mutta mitäpä tässä spekuloida sen enempää kun lukija on todennäköisesti muutenkin tipahtanut kärryiltä jo puolessa välissä :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti