Katalonia on viimeaikoina herättänyt huomiota laajasti ympäri Eurooppaa. Keltään ei liene jäänyt epäselväksi että katalaanit haluaisivat itsenäistyä. Sen kunniaksi että historian olisi pitänyt olla vahvin aineeni, otan tähän historiallista kantaa. Lähteenä: http://historianet.fi/yhteiskunta/7-historiallista-syyta-katalonian-haluun-itsenaistya
Ensinnäkin katalaaneilla on ollut oma kulttuurinsa jo ennen Espanjaa. Katalonian alue vallattiin 800-luvulla Kaarle Suuren toimesta frankeille. Arabit olivat hallinneet aluetta jo noin 80 vuotta. Katalonia oli frankkivaltakunnan ja arabien valtakunnan välinen “suojamuuri”
Frankkien vasalleina toimivat paikalliset kreivit antoivat paikallisen kulttuurin syntyä. Vuonna 878 valtaa tuli Wilfred Karvainen joka oli viimeinen frankkien nimittämä vasallihallitsija. Hänen kuolemansa jälkeen valta alkoi siirtymään pojalta pojalle ja jo 985 Katalonia erosi frankkivaltakunnasta.
Katalonia oli käytännössä itsenäinen kunnes 1100-luvulla Aragonia valloitti alueen. Huolimatta Aragonian alaisuudestaan katalaaneilla oli omat lakinsa ja heillä oli autonomian kaltainen asema.
1400-luvulla Aragonian kuningas Ferdinand toinen nai Kastilian kuningattaren Isabella ensimmäisen. Yhtenäinen Espanja oli saanut pohjan. 1500-luvulla Espanja elikin Portugalin kanssa suurvalta-aikaa mikä päättyi Ison-Britannian voittaessa Espanjan laivaston.
1714 Espanja yhtenäistyi virallisesti jolloin Kataloniasta tuli yksi hallintoalue. Sen jälkeen alueen autonominen asema on vaihdellut suuresti.
Tuona aikana katalaaneille on syntynyt oma kieli jota puhuu neljä miljoonaa ihmistä. Vertailun vuoksi suomalaisia oli vuonna 1917 päälle kolme miljoonaa ja tunnetusti tuolloin ei suomea juuri puhuttu ihan hirveästi muualla.
Johtuen katalaanien pitkästä historiasta ennen Espanjaa, he kokevat olevansa oma kansansa. Heillä on oma kieli, historia ja kokonainen kulttuuri. Sehän perinteisesti on yleensä ollut lähtölaukaus valtiolle.
Ottamatta sen enempää vielä kantaa pitäisikö Katalonian itsenäistyä vai ei, siirryn nyt aiheeseen josta olen jo muutaman päivän halunnut kirjoittaa.
Charles Puigdemont.
Puigdemont oli vuodesta 2016 tammikuusta Katalonian itsehallintoalueen hallituksen puheenjohtajana. Eli käytännössä siis pääministerinä.
2010-luvulla Katalonian itsenäisyyshaaveet kasvoivat ja lokakuussa 2017 järjestettiin laiton kansanäänestys itsenäistymisestä. Laiton se oli Espanjan kannalta koska parlamentin olisi pitänyt hyväksyä äänestys. Espanja vei Katalonialta itsehallintoaseman ja syytti virkamiehiä kapinasta. Tiedossa olisi jopa 30 vuoden vankeus.
30. lokakuuta Puigdemont karkasi Belgiaan muutaman muun ministerin kanssa. Hänen piti hakea sieltä poliittista turvapaikkaa. 3. marraskuuta hänet pidätettiin Brysselissä, mutta vapautettiin 15 tunnin jälkeen. Hän ei olisi kuitenkaan saanut lähteä Belgiasta ilman lupaa.
Tammikuussa 2018 herra kävi Tanskassa ensimmäisen kerran Belgiaan lähtönsä jälkeen. Mutta meitä ei kiinnosta missä tyyppi vietti aikaansa ennen 22.03. Silloin hän nimittäin saapui Suomeen Keskustan Mikko Kärnän kutsumana. Hänen piti olla lauantaihin asti mutta kuinka ollakaan Espanjasta saapui kansainvälinen pidätyspyyntö. Suhteet EU:n kanssa oli pakko pitää yllä joten Suomen olisi ollut pakko lähettää Puigdemont Espanjaan.
Niimpä perjantain ja lauantain välisenä yönä ilmeisesti herra oli lähtenyt, mutta hänet oli pidätetty Saksan rajalla.
Minä henkilökohtaisesti kun seuraan Kärnän Facebookia niin seurasin mielenkiinnolla Puigdemontin vierailua. Jostain syystä kun pidätystieto oli tullut niin rupesin melkein itkemään. Tyypistä oli tullut Kärnän puheista niin mukavan miehen kuva että pidätys tuntui jotenkin niin väärältä.
Nythän Puigdemont korosti sitä että itsenäistyminen ei ole pakollista kunhan Katalonia saa jonkinlaisen laajemman itsehallinnon. Mutta pääasia olisi että kaikki tapahtuisi väkivallattomasti. Hänhän oli valmis keskustelemaan myös Espanjan kanssa asioista.
Minun mielestäni Espanja on suhtautunut turhan jyrkästi Katalonian äänestykseen. Mutta onhan heillä toki itsehallintoalueita jotka itsenäistyä haluaisivat. Olisihan se riski osoittaa että saa itsenäistyä jos halua on. Siksi tämä on jokseenkin ristiriitainen tilanne.